jun
18

Wij zoeken een nieuw bestuurslid

Bestuurslid Monique Trip heeft afscheid genomen als bestuurslid. Zij blijft vrijwilliger bij onze stichting. Daarom zijn wij nu op zoek naar een nieuw bestuurslid. Heb je interesse, klik dan hier voor de volledige vacaturetekst.

jun
10

Donatie van het Armoedefonds

Onze voorzitter Vincent van Bergen was zaterdag 1 juni bij de Landelijke Bijeenkomst Armoedehulp, georganiseerd door de Stichting Armoedefonds.

Aan het einde van de bijeenkomst kregen de aanwezige hulporganisaties een donatie van 750 euro als bijdrage voor hun werk.

Deze bijdrage zetten wij, net als alle andere bijdragen van donateurs en fondsen, in voor inwoners in financiële nood die wonen in ons werkgebied (Nieuwegein, Houten, Vijfheerenlanden, IJsselstein en Lopik).

mei
22

Aandacht voor noodhulp op de radio

Vanmorgen heeft coördinator Karin Beenen op uitnodiging van Stichting Urgente Noden Nederland (SUN Nederland) meegewerkt aan het radioprogramma Lets talk business van New Business Radio waarin aandacht voor noodhulp in Nederland. Ken jij hulp- of dienstverleners die werken in de Lekstroomgemeenten (Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vijfheerenlanden of Lopik) laat ze dan weten dat zij voor hulp bij urgente financiële nood bij ons terecht kunnen. Of wil jij met jouw bedrijf onze stichting steunen en zo inwoners steunen die een steuntje kunnen gebruiken? Kijk dan op https://sunlekstroom.nl/doneren

Klik op onderstaande link om de podcast van de radiouitzending van vanmorgen te beluisteren:

https://newbusinessradio.nl/.../samenwerking-voor...

mrt
13

Koning bezoekt SUN Nederland

Koning Willem-Alexander heeft ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van SUN Nederland een bezoek gebracht aan SUN. Coördinator Karin Beenen van SUN Lekstroom was samen met beleidsadviseur Monique de Nijs (gemeente IJsselstein) en hulpverlener Erik van Abrona en zijn cliënt Marco aanwezig bij dit bezoek. 

Het bezoek vond plaats in Zutphen waar net een nieuw SUN-noodhulpbureau is opgericht. De Koning toonde veel betrokkenheid en hoopt dat zijn komst bijdraagt aan de bekendheid van SUN Nederland en SUN-noodhulp. De Koning ging in gesprek met een kleine twintig genodigden over het belang van noodhulp en de impact van de gift of renteloze lening op het leven van mensen die deze hebben ontvangen. Daarnaast werden de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit naar het effect van SUN-noodhulp toegelicht.

110-jaar noodhulp

In 1914 richtte Koningin Wilhelmina het Koninklijk Nationaal Steuncomité op; de rechtsvoorganger van SUN Nederland. Het doel was toen en is anno 2024 nog altijd om individuele noodsituaties snel op te pakken en lokale initiatieven van noodhulp te bundelen en te ondersteunen. Hoewel SUN Nederland vindt dat het bestaan van 110 jaar noodhulp(bureaus) niet iets is dat gevierd moet worden, vinden we wel dat er alle reden is om erbij stil te staan. SUN-noodhulpbureaus zijn er voor iedereen en kunnen perspectief bieden aan mensen met urgente nood met een gift op renteloze lening, als mensen nergens anders meer terecht kunnen. SUN Nederland is daarom heel blij met de aandacht van Koning Willem-Alexander voor het werk van SUN Nederland en de noodhulpbureaus.

Betekenis van noodhulp

Om meer te weten te komen over de betekenis van noodhulp, heeft SUN Nederland de Vrije Universiteit Amsterdam gevraagd om hier onderzoek naar uit te voeren. De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat zowel mensen die een gift en/of renteloze lening ontvangen, als hulp- en dienstverleners, gemeenten en donateurs meer ruimte ervaren door SUN-noodhulp. Begunstigden doordat zij niet alleen financiële ruimte krijgen, maar ook weer perspectief krijgen in hun leven. Hulp- en dienstverleners krijgen meer ruimte om een betere vertrouwensband op te bouwen met hun cliënten. Gemeenten vinden de ruimte om meer inwoners te bereiken en donateurs zien in een SUN-noodhulpbureau een professionele uitvoeringsorganisatie die ruimte biedt om hun donaties goed terecht te laten komen bij mensen met urgente noden. “Als de formule van SUN goed is, volgen de donateurs vanzelf!”, aldus de Koning.

Drie tafelrondes

De Koning werd door de directeur van SUN Nederland, Nathalie Boerebach, langs drie gesprekstafels geleid. Allereerst kreeg de Koning een toelichting op de historie, de kerntaken van SUN Nederland en de oprichting van noodhulpbureaus. Wethouder Eva Boswinkel vertelde dat de werkwijze van SUN Zutphen prima aansluit op het armoedebeleid van de gemeente. De Koning merkte op dat hij zich dat kon voorstellen, omdat gemiddeld genomen een gemeente maar 10 tot 15 procent van de mensen die leven met financiële problemen bereikt. Boswinkel beaamde dat dit precies de reden is dat zij zich hard heeft gemaakt voor de komst van SUN Zutphen: nu al is het effect ervan te merken, doordat de gemeente een groter bereik heeft onder haar inwoners.
In een tweede gespreksronde stond het VU-onderzoek centraal. Daarna ging de Koning in gesprek over de impact van noodhulp met mensen die een gift en/of renteloze lening hebben ontvangen, een gemeenteambtenaar en hulp- en dienstverleners. Vooral de video van begunstigde Marco maakte indruk. Hierin vertelt hij hoe de renteloze lening, waarbij SUN zijn schulden heeft overgenomen, zijn hele leven positief heeft beïnvloed.

Aan het eind van het bezoek overhandigde Nathalie Boerebach de Koning een herdenkingsmunt. Deze Koninklijke munt is op 5 augustus 1939 uitgegeven ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Irene. De opbrengst van dit soort herdenkingsmunten die door het Nederlandse volk gekocht werden, kwam destijds ten goede aan de rechtsvoorganger van SUN Nederland om noodhulp mogelijk te maken. De Koning werd uitgezwaaid door enthousiaste schoolkinderen op het moment dat de zon doorbrak.

Een impressie van het bezoek? Bekijk de aftermovie.

Meer informatie over SUN Nederland en een overzicht van andere noodhulpbureaus vind je op de website van SUN Nederland. 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: SUN Nederland, foto’s Grietje Mesman

dec
18

SUN Lekstroom beperkt bereikbaar

Op woensdag 20 en donderdag 21 december zijn wij telefonisch niet bereikbaar. De aanvragen voor levensonderhoud (boodschappenbon) worden behandeld. De overige aanvragen worden vrijdag 22 december behandeld. 

Tussen Kerst en Oud&Nieuw zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar. Alleen aanvragen die spoed hebben worden behandeld. 

Dank voor de fijne samenwerking in 2023. Wij wensen jullie allemaal hele fijne feestdagen!  

Mede namens het bestuur van SUN Lekstroom,

Karin Beenen
coördinator

jun
25

SUN Lekstroom doet mee aan onderzoek

SUN Nederland heeft SUN Lekstroom gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van noodhulp. De overheid heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.

In dit onderzoek wordt literatuuronderzoek gedaan, de werkwijze van verschillende SUN noodhulpbureaus wordt bekeken en er worden interviews gehouden met hulpverleners en cliënten die noodhulp hebben ontvangen.

We hebben enkele hulp- en dienstverleners benaderd om mee werken aan het onderzoek. Wil jij ook bijdragen aan dit onderzoek, dan horen we dat graag. Neem dan even contact met ons op. 

jun
22

Bedragen voor levensonderhoud verhoogd

Hulp- en dienstverleners kunnen bij ons voor hun cliënten die geen geld meer hebben voor boodschappen een aanvraag doen voor een boodschappenbon. Omdat de kosten van levensonderhoud enorm zijn gestegen, hebben wij de bedragen die worden toegekend verhoogd. Voor een alleenstaande is het bedrag nu 70 euro per week en 140 euro voor twee weken. Voor elke persoon extra in het gezin komt er 20 euro per week bij. Hulp- of dienstverleners kunnen dus de volgende bedragen aanvragen:

één week:
1 persoon: 70 euro
2 personen: 90 euro
3 personen: 110 euro
4 personen: 130 euro
5 personen: 150 euro

twee weken:
1 persoon: 140 euro
2 personen: 180 euro
3 personen: 220 euro
4 personen: 260 euro
5 personen: 300 euro

jun
21

Extra fondsenbijdrage van gemeenten

SUN Lekstroom heeft van de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Houten extra bijdragen ontvangen om mensen in deze tijd te kunnen ondersteunen. 

De energiekosten zijn gestegen. Het levensonderhoud wordt alleen maar duurder. Gemeenten maken zich zorgen over hun inwoners. De wettelijke regelingen zijn vaak niet voldoende om het te kunnen redden. SUN Lekstroom kan deze mensen extra ondersteunen. Hulp- en dienstverleners kunnen bij ons een aanvraag doen via onze website. Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan. 

Wil je overleggen over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op. Onze coördinator Karin Beenen is bereikbaar op telefoonnummer 06 - 83 07 31 31.

sep
22

Vraag de energietoeslag aan

Ken jij mensen die het moeilijk hebben om rond te komen? Misschien kunnen ze de energietoeslag aanvragen. Lees de informatie van Werk en Inkomen Lekstroom en stuur deze door!

Flyer energietoeslag

mei
17

Help ons helpen!

SUN Lekstroom doet mee met de digitale collecte van het Armoedefonds. Help jij ons helpen? 

Om inwoners in het Lekstroomgebied financieel te kunnen helpen werven wij fondsen. Daarnaast hebben wij voor particuliere donaties een knop op onze website, zodat mensen ons en dus de inwoners die het financieel zwaar hebben kunnen steunen.

Het Armoedefonds heeft nu een mooie actie. Wij hebben een eigen collectebus op de website van het armoedefonds. De opbrengst van onze collectebus tussen 10 en 31 mei wordt door het Armoedefonds verdubbeld. Dus vraag je netwerk om ons te steunen en vraag ze om een donatie. Klein of groot, dat maakt niet uit. Wil je meer doen? Maak dan je eigen collectebus voor ons aan. Je kunt dan de mensen uit jouw netwerk vragen om iets in jouw collectebus te doen. 

Help ons helpen!

Voor meer informatie kijk dan op onze pagina op de website van het Armoedefonds. 

dec
23

Personeelswisseling bij SUN Lekstroom

Coördinator Hannie van Baren (rechts op de foto) van SUN Lekstroom gaat werken voor SUN Nederland. Haar plaats wordt ingenomen door Karin Beenen. Hannie: ''Ik heb met heel veel plezier voor SUN Lekstroom gewerkt. Ik wil alle contacten bedanken voor de plezierige samenwerking.'' Wij wensen Hannie heel erg veel succes en wij bedanken haar voor haar geweldige inzet voor SUN Lekstroom.

Karin heeft heel veel zin om te starten. ''Ik heb al heel even meegelopen met Hannie. SUN Lekstroom doet mooi en waardevol werk en ik vind het erg leuk dat ik daar nu mijn steentje aan mag bijdragen'', aldus Karin.

Het telefoonnummer en het mailadres blijven gewoon hetzelfde.

nov
15

Doneerknop op onze website

Via de onlangs toegevoegde tab Doneren kunt u ons financieel ondersteunen. Alle giften die gedaan worden komen in ons noodfonds terecht en gaan voor 100% naar de noodhulp. Al onze bureaukosten worden door de gemeenten vergoed. Alvast bedankt voor uw gift!

jan
01

Mondkapjes voor inwoners Nieuwegein

SUN Lekstroom heeft van de gemeente Nieuwegein uitwasbare mondkapjes gekregen. Deze zijn bedoeld voor inwoners van Nieuwegein die weinig leefgeld hebben. Per gezinslid van 12 jaar en ouder zijn 2 uitwasbare mondkapjes beschikbaar. U kunt deze mondkapjes aanvragen via info@sunlekstroom.nl